Situațiile de urgență…mit sau adevăr.
Situațiile de urgență au existat întotdeauna fie ca am vrut, fie ca nu am vrut. Denumirea a apărut pentru că cineva la un moment dat și-a dat seama ca ne cam afectează aceste situații de urgență. Care or fi acestea…pai sa vedem: incendiile, alunecări de teren, inzapeziri (ca tot este sezonul), inundații (va veni sezonul cu siguranta, mai ales ca de ceva ani ne tot chinuim sa scapam de pădurile obștești dar ce ar mai scadea un pic acest volum al precipitațiilor aruncate acum direct în capul nostru), seceta prelungitâ, accidente chimice, accidente biologice, accidente radiologice, terorism ( cu de toate – bombe, explozii, viruși, chestii), atacuri chimice, atacuri biologice, atacuri radiologice ( sperăm sa fie mai rarut ca e mai dragut ce-i drept), pandemii ( codul nostru de zi cu zi), epidemii, epizootii, cutremure, accidente aviatice, avarii și explozii tehnologice și cam atat momentan….scuze, mai sunt căderi de obiecte din cosmos – meteoriti, sateliti dezafectati sau pungi inghetate aruncate din avioane, și nu în ultimul rand manifestațiile sociale cu tot tacamul lor ( mitinguri, degringolade, dat foc la magazine, spart, rupt, aruncat, sticle incendiare, pietroaie, bate, ciomege, etc).
Toate aceste situații de mai sus produc pierderi de vieți omenești și/sau pagube materiale.
Pentru toate aceste situații s-au inventat proceduri, instrucțiuni, scheme, s-au inventat utilaje și mașini, s-au scris tone de manuale și s-au făcut sumedenie de ore de filmări cu explicații și mijloace de apărare și intervenție. Și culmea….situațiile de urgență tot există, frate!
Doar ca acum efectele lor sunt ceva mai mici. Pe noi oamenii ne-a interesat sa ne salvăm semenii. Ca mai apoi pornim un război…. fiindcă nu are mai mult sau mai puțin petrol și omoram acolo tot ce misca pe o raza de 1000 km, n-are a face,.pentru ca nu e o situație de urgență. Acela este un război și în război totul este o jungla.
Instruirea în domeniul situațiilor de urgență…
ne ajuta sau ne mananca timpul aiurea (8 ore la instruirea introductiv-generala, 8 ore la instruirea la locul de munca și minim 2 ore la trei luni)
Buuuun. Pai dacă tot sunt concepute procedurile de acțiune pentru situații de urgență ce – ar fi sa le citim și apoi sa le urmam? Sa luăm un exemplu simplu dar …exploziv la propriu, ca sa zic așa: merge Dorel ( sa mă ierte cei cu numele de Dorel dar nu am fost eu primul cum zice romanu) într-o stație de încărcare a buteliilor, încearca sa isi aprinda o tigara într-o zona unde într-o nu știu care cauză sunt scăpări de gaz. Ghiciți ce se intampla? Sau în ce direcție zboară de fapt Dorel? Va spun tot eu. Nu zboară, este proiectat. Ori în sus ori în lateral. De ce? Pentru ca un concurs de împrejurări a dus la aceasta explozie:
- Nu se fumează în stația de încărcare
- Nu s-a făcut service-ul dispozitivului de încărcare
- Nu s-a discutat despre pericolul exploziv al combinatiei propan oxigen
- Dorel nu a fost supravegheat
- Dorel nu a avut chef sa munceasca
Ce am prezentat acum a fost un caz în extremis, dar sunt și alte situații în care se provoacă pierderi materiale groase și chiar pierderi de vieți omenești. Ce facem daca depozitam la un loc baza cu acid, ce facem dacă punem un frigider în depozitul cu butelii de hidrogen, ce facem dacă avem instalație de iluminat simpla în depozitul de substanțe combustibile lichide ce produc vapori explozivi, ce facem dacă ușile de la biserica se deschid spre interior, ce facem dacă nu avem protectie electrostatica la benzinarii, ce facem dacă toate acestea exista dar, exista și Dorel? ….pai ce sa facem? INSTRUIRE ÎN SITUAȚII DE URGENȚĂ FACEM! Și o facem responsabil, ei nu chiar ca în filme, ca și cand e ultima instruire pe care o facem, ca atunci sigur nu ar mai fi instruire ?. Lui Dorel nu i-a mancat nimeni timpul cu instruirea…i-a mancat însă viața lipsa instruirii. Dar stai, ca asta nu-i tot! Cine este vinovat? Care sunt urmarile? Dar copii lui Dorel ce vor mai manca de acum înainte? Și de la o simpla instruire care ar fi fost sa fie, se ajunge la o super complicatenie neplăcută și nedorită. Pentru Dorel nu mai exista Ups! Scuze! Am greșit! Pentru administratorul societății, conducatorul locului de munca nu se știe dacă mai pot spune: – Nu se va mai repeta! Pentru ca nu mai au societate sa se repete! A zburat cu tot cu Dorel și restul buteliilor în toate direcțiile.
Instruirea în situații de urgență ar trebui sa fie totusi o activitate serioasa pana la urma
Dacă ai citit până aici înseamnă ca exista reale șanse sa te pot convinge ca lucrurile pot fi și mai bune după ce vom reuși să ținem în loc timp de 2 ore angajații explicandu-le ca “măcar din cand in cand” ( am reusit sa incalc cu brio logica literara romaneasca) ar trebui sa respecte permanent instrucțiunile proprii privind situațiile de urgență. Noi te putem ajuta sa iti construiesti un management al activității de instruire și nu numai. Îți putem oferi consultanta și pentru problemele reale legate de situații de urgență ce le intampini în societatea ta. Noi îți putem prelua chiar atribuțiile pe linie de situații de urgență, instruire, implementare, controale, etc. Tu doar…..da-ne un telefon! adică contacteaza-ne ?