Ce putem face pentru a ne întoarce acasă sănătoși și apți de muncă pentru a doua zi în cazul în care folosim la job diverse mijloace de transport individuale – trotinete, monocicluri, biciclete

  1. suntem în situația evolutiva sa ne întoarcem de unde am plecat cu transporturile

În aceasta epoca modernă în care totul este pe repede înainte, gama de activități de transporturi precum și serviciile de curierat aferente oferite prin intermediul transporturilor a crescut foarte mult unind astfel în mai puțin de 24 de ore continente. Aceste servicii implica mai multe feluri de mijloace de transport de la autovehicule, vase comerciale și pana la avioane comerciale pentru a atinge o atare performanța. Intrucat pe noi în acest articol ne interesează activitatea de curierat zonala, în orașe de pildă sau activitate de curierat si transport cel mult interjudeteana tipul mijloacelor de transport care se preteaza acestor activități sunt este mai restrans. Despre mijloacele de transport interjudetene am discutat. Sunt autovehiculele. Ne interesează acum mijloacele de transport locale ce pot ne pot oferi o autonomie de deplasare de 80 – 100 km zilnic. Nu ne considerăm totuși niște alergatori de maraton și atunci vom folosi totuși niște biciclete simple sau electrice, monocicluri pentru livratorii avangardisti sau curierii cu simțul echilibrului mai dezvoltat și trotinete electrice pentru cei care sunt un pic mai fără chef de sport. Așa cum era odata cand nu prea aveam autovehicule, doar ca acum avem nevoie de deplasare rapidă și pe orice tip de teren. Da. Orice tip de teren de oraș și nu cel de munte unde avem nevoie de 4 x 4. Pe cand erau străzile și trotuarele mai libere ( cam acum 15 ani), in tarisoara noastra  nu aveam nevoie de aceste servicii atat de des. Doar postasii ce mai pedalau cu bicicletele prin orașe și la țară. Odată cu aglomerația au venit la pachet și problemele legate de activitățile de curierat pe zona de sanatate si securitate în munca și anume – accidentele de munca. 

De ce? Din trei motive!

 

2.cele trei cauze reale obiective și subiective pentru care apar accidente de munca pe linia sănătății și securității în munca

  1. Curierii si livratorii nu sunt respectati in trafic – deși avem legislație clară referitoare la distanțele de mers dintre curierii ce merg pe trotinete, biciclete, monocicluri acestea nu sunt respectate de ceilalți participanți la trafic și nici benzile speciale de mers pentru aceștia nu sunt lăsate libere.
  2. Curierii și livratorii nu- o respecta pe ceilalti participanți la trafic – din cauza încercării de a crește eficienta în activitate ( dus produse la clienți foarte repede, onorarea unui număr cat mai mare de comenzi) livratorii inalca ei insasi regulile de circulatie ( taie fata vehiculelor, pietonilor, merg printre mașini, etc)
  3. Curierii si livratorii nu se respecta pe ei insasi în trafic – pentru a-și îndeplini obiectivele fac compromisuri legate de echipamentul de munca, de mijloacele de producție, de echipamentul de protectie și de multe ori fac abstracție de codul rutier sau cel al bunelor maniere, codul nescris al bunelor practici pentru participarea la trafic alături de ceilalți șoferi, piloti sau livratori. 
  1. motivarea alegerilor din fiecare zi ne duce la cat de sanatosi  suntem la sfarsitul zilei 

Aceste mijloace de deplasare rapidă prin aglomerație ne dau mobilitate dar ne dau în același timp și fragilitate. Sa nu intelegeti ca e vorba de o fragilitate sentimentală pentru ca atunci toți curieri și livratorii erau prin excelenta romantici….nu ca nu ar fi. Este vorba de fragilitatea fizica, de faptul ca odată cu aceste mijloace de transport și posibilitatile de accidentare sunt mult mai mari. Daca-ntr-o masina la o viteza de 25 km/h ne lovim de un stalp sau de o alta masina scapam chiar fără nicio zgarietura. Un livrator care se incadreaza intr-una dintre cele trei categorii de mai sus și se lovește de o alta masina, de perete, cade din mers pe carosabil sau intr-o groapa, se loveste de stalp are posibilitati nenumarate sa își facă rost de un concediu medical ( muncit și meritat pe bune) sau chiar sa își încheie prea repede socotelile cu traiul pe pamant. Și pentru ce? Pentru ca vrea să scoată timpi mai buni, pentru un ban în plus sau pentru un concurs între colegi. Cu multă seriozitate este necesar sa intervenim de fiecare data pentru a reaminti transportatorilor și pentru a reglementa modul de desfășurare a activităților de curierat și livrarea produselor. Suntem determinati de pasiune și experientă în aceste domenii si chiar seriozitatea noastra ne-a dus spre colaborarea cu nume și branduri mari din industria curieratului și a livrarilor de produse de mici și medii dimensiuni.

Un share poate contribui

la securitatea si sanatatea celor din jur

Scroll to Top
Scroll to Top Sari la conținut