Prevenirea accidentelor de traseu pe linia sănătății și securității în muncă pentru angajații firmelor, organizațiilor și instituțiile care executa activități de transport si curierat

1.condiții care pot favoriza producerea accidentelor de traseu în timpul sezonului rece în cazul activităților de transport si curierat

 

Cauzele privind producerea accidentelor  ( care sunt chiar accidente de sanatate si securitate în muncă pentru persoanele ce conduc în timpul serviciului) se pot imparti in categorii distincte astfel:

a.In functie de anotimp:

-iarna 

-vară

b.In functie de mijloacele de transport

-vehicule

-autovehicule

c.In functie de tipul si cantitatea de marfa transportata

– marfa usoara

– marfa grea

– marfa voluminoasa si greu de manevrat

-marfa putin voluminoasa

d.starea drumurilor

– drumuri proaste 

– drumuri bune

  1. traficul carosabil și pietonal

– aglomerat

– degajat

  1. cunoașterea rutelor de transport

– rute cunoscute

– rute noi

 

2.riscuri de accidentare și gravitatea producerii accidentului

Astfel în timpul iernii vom avea temperaturi pana în 0 grade și temperaturi sub 0 grade adică trecute în zona inghetului. În cazul activităților de curierat sau transport se vor folosi anvelope pentru sezonul rece și pe cat posibil autovehiculele sa fie dotat cu sisteme de tractiune integrala și cu sisteme antiderapaj.

Cu cat autovehiculele sunt mai mici cu atât crește riscul de accidentare din cauza usurintei manevrabilitatii si a creșterii vitezei de rulare pe carosabil. Că și gravitatea riscului vom avea astfel: 

– gravitate mare pentru vehicule ( biciclete, scutere, trotinete)

– gravitate medie pentru autovehicule cu tonaj redus și în principiu este vorba de tipul de caroserie ( suv, berlina, cabrio)

– gravitate mica pentru autovehicule destinate în mod special transportului semigreu si greu ( camioane, tir, etc)

 

  1. măsuri de protectie ce se deosebesc în aceste situații:

– asigurarea și folosirea pachetului de iarna ( lanțuri, anvelope de iarna, nisip amestecat cu sare, lopata, semnalizatoare, imbracaminte si incaltaminte de protectie)

– acumulatori buni sau noi pentru autovehiculele de transport sau pentru biciclete, scutere, atv- întrucât odată cu scăderea temperaturilor exterioare se solicita foarte mult puterea bateriei este bine ca acestea sa fie verificate din timp pentru a se stabili dacă mai rezista sezonul de iarna sau este necesară înlocuirea acestora

– instalatia de ventilatie si dezaburire pentru autovehicule sa fie în buna stare de funcționare

– amestecul de antigel pentru răcirea motoarelor folosit sa fie în concordanță cu temperaturile exterioare incat sa nu se producă înghețul amestecului din cauza faptului ca s-a folosit o dilutie prea mare

– conducatorii auto este bine să dețină is a poarte ochelari de protectie care sa permita difuzarea luminii reflectate de zăpadă, acești ochelari putand scădea riscurile de accidentare pe zona de sanatate si securitate în munca

– conducatorii auto sau copilotii sau altui participant la trafic ce își desfășoară activitatea alături de șoferul transportator sau curier este bine sa poarte haine cu benzi de reflexie, haine de culori deschise sau culori vii, atunci cand sunt ieșiți pe partea carosabila în different de context.

– conducătorii auto vor adapta viteza de mers la calitatea drumului, vizibilitatea drumului, aglomerația din trafic,  starea de inghet a carosabilului sau starea autovehicului pentru a nu crea accidente pe linie de ssm ( sanatate si securitate în munca).

– conducătorii auto vor respecta regulile de mers pe orice categorie de drum precum și indicațiile culorilor semafoarelor și indicațiile polițiștilor.

– conducatorii de autovehicule nu vor intra în dispute și nu vor deveni agresivi în niciun fel cu celilalti participant la trafic sau șoferi, dacă exista divergente se vor anunța prin numărul unic 112.

– în conformitate cu o.u.g. 195/2002 este obligatorie acordarea primului ajutor persoanelor accidentate, prim ajutor care se face în limita competențelor și cunoștințelor

 

Firma noastra va sta la dispozitie cu date mai complexe, instrucțiuni, evaluări de risc, tematici precum și alte documente privind modalitățile de prevenire a accidentelor in transporturi rutiere. Va putem acorda consultanta în domeniile deținute de dumneavoastră singura condiție fiind doar sa ne sunați și în baza unui contract ferm vom avea întrevederea mult dorită de ambele firme.

 

Un share poate contribui

la securitatea si sanatatea celor din jur

Scroll to Top
Scroll to Top Sari la conținut