Profilaxia stării de sanatate în domeniul sanatatii si securității in munca în contextul pandemiei de COVID19

1.Agenți biologici

În cadrul agenților patogeni ce produc imbolnavirea corpului omenesc se cunosc mai multe tipuri de agenți agresori ce produc îmbolnăviri unice sau în recidiva. Enumerăm aici

A.agenți patogeni agresori ce produc boli unice în corp ( boala unică- nu exista posibilitatea sau exista o posibilitate infimă ca organismul sa o repete după vindecare, de regula în aceste tipuri de boli organismul nu rezista suficient de mult pentru a fi vindecat): cancer, sida, ebola, lepra, lupus, Boli degenerative, boli autoimune.

B.agenți patogeni agresori ce produc boli iar după vindecare la o scurta perioada se poate recidiva în aceleași boli: hepatită, tbc, embolii, pneumonii, febre hemoragice, boli infecțioase, boli contagioase, gripe, 

 

 

2.tipuri de agenți patogeni

A.agenți patogeni care nu se transmit de către oameni sau animale și provin din mediu sau modul de viata al omului ( omul sta în frig si face pneumonie)

B.agenți patogeni infectiosi care se pot transmite de la oameni și/sau animale direct sau indirect prin mediu. Și acestea se împart în doua categorii.

B.1.agenți patogeni infectiosi necontagiosi

B.2. Agenți patogeni infectiosi contagiosi

 

B.2. Agenți patogeni infectiosi contagiosi sau transmisibili pot fi de asemenea clasificate după modul de transmitere astfel:

– Cu transmitere prin mediu solid sau lichid (mâncare, apă, alte lichide sau materii organice sau anorganice, secretii seminale, sange, saliva)

– cu transmitere aerogena – prin aer sau gaze( este cel mai periculos mod de transmitere al agenților contagiosi) – în aceasta grupa intra și Coronavirusul SARS COV 2 și nu detaliem alte grupe de viruși.

 

  1. Metode de apărare și profilaxie împotriva virusurilor gripale și coronavirusuri

Orice boala apare de regula în cazul scaderii starii de imunitate produsa de oboseala, stres, suparari, epuizari nervoase, abuzuri in ceea ce priveste alimentatia, programul de lucru, lipsa de odihna, sex si alte moduri de scadere a imunitatii. Pe fondul acestei cunoașteri putem interveni prin trei tipuri de acțiuni diferite dar practic legate între ele.

3.1 metode de protectie fizice, mecanice, organizatorice– purtarea unei măști de protecție sterile, adecvate, folosirea a 2-3 picături de uleiuri esentiale comestibile și bactericide ( ulei de eucalipt, mentă, busuioc, scorțișoară, cimbru – atenție acestea pot fi iritante la contactul direct cu pielea și în concentratie mare), păstrarea unei distanțe fizice adecvata fata de persoanele bolnave, dezinfectarea lucrurilor si obiectelor, purtarea unor manusi de protectie, program de lucru eșalonat și fără interferențe zonale, stabilirea unor trasee de intrare și ieșire din clădiri astfel incat sa nu se interfereze fluxurile de intrare cu cele de iesire, aerisirea periodica a spatiilor de lucru sau a spațiilor de locuit, tavite cu presuri cu dezinfectant amplasate la intrare în clădiri folosite pentru ștergerea incaltamintei, purtarea de incaltaminte de unică folosinta din pungi speciale pentru picioare la intrarea în spații sau clădiri.

3.2. Alimentatia sanatoasa în care sunt incluse alimente profilactice. – Se evita grăsimile, prăjelile, dulciurile în exces zahărul, faina alba, alcoolul sau băuturile spirtoase mai degrabă, carnea.

Se va pune accent pe alimente vii- sucuri sau fresh-uri din legume sau fructe, salate și preparate termic la o temperatura mica sau nepreparate termic. 

Se va evita consumarea carnurilor nepreparate termic sau pregătirea acestora în ulei.

Se mai recomanda consumarea ghimbirului, ceapa, usturoi, tincturi de propolis, argint coloidal, alte tincturi sau macerate naturale bactericide 

3.3 metode de preventie printr-un program zilnic adecvat – timpul de somn sa fie suficient și fără modificări haotice ale orelor de somn, fără suprasolicitari gratuite, periodic igienizarea corporala, program de miscare sau sport periodic fara epuizari fizice, program de lucru normal fără variatii bruște de timp de lucru ( de: luni 8h, marți 12 h, etc.) sau epuizant, astfel incat sa ramana minim 12 ore pentru nevoile personale și somn.

 

Aceste metode profilactice preventive vor fi detaliate pe parcursul articolelor si de altfel nu sunt batute-n cuie sau nemodificabile. Acestea pot suferi modificari în functie de activitati, locuri, capabilitati sau acceptabilității fizice ale oamenilor.

Pentru consultanta în acest domeniu apelati cu incredere la firma noastra ssm.psi-expert. S.R.L unde specialistii va stau la dispoziție cu sfaturi. Pentru informații și prețuri urmăriți numele de contact de pe site.

Un share poate contribui

la securitatea si sanatatea celor din jur

Scroll to Top
Scroll to Top Sari la conținut