Reguli de respectat pe timp rece în situații de urgență – SU / PSI

Necesitatea pregătirii activităților de prevenire a situațiilor de urgență

După cum se știe anotimpul iarna aduce indubitabil de când e lumea și pământul temperaturi scăzute, înghețuri, viscole,  zapezii și/sau inzapeziri. În fiecare iarna însă temperaturile diferă de la sezon la sezon și cantitatea de precipitații variază în același mod. În funcție de temperaturile exterioare este necesar sa luam masuri pentru incalzirea spatiilor de locuit, a spațiilor de lucru precum și a mijloacelor de transport, a mijloacelor de producție, sere de cultura, clădiri de birouri, ferme zootehnice, etc. Din aceasta cauza în mod normal încă din toamna sau cel mai tarziu la sfarsitul anotimpului sunt obligatorii sau necesare anumite activități de pregătire pe linia situațiilor de urgență. În vederea intrării în sezonul rece fără ca pe timpul acestuia sa avem derapaje de la situațiile normale de trai omenesc sau de funcționare a instalațiilor și utilajelor de tot felul ce presupun modificarea unor parametri de lucru odată cu venirea iernii se vor lua următoarele măsuri diferențiate pe zone, activități și mediu social.

Activități desfasurate pentru prevenirea situațiilor de urgență (de regulă incendii) pe timpul sezonului rece:

2.1. Facerea sau refacerea stocului de carburanţi necesar funcționării sistemelor de climatizare sau de funcţionare normală a instalaţiilor, având în vedere procurarea tipului de combustibil adecvat sezonului rece ce poate fi folosit la temperaturi scăzute. 

2.2 refacerea, repararea spațiului de adăpostire sau mutarea instalaţiilor de încălzit, alte instalaţii şi utilaje în locuri adecvate protejate de frig, ploi, ninsori sau alte intemperii astfel încât să nu avem zone lângă instalații cu temperaturi sub 3 grade Celsius.

2.3 verificarea, repararea, adaptarea sau modificarea utilajelor și instalațiilor la sezonul de iarna 

2.4 verificarea, schimbarea, înlocuirea lubrifianţilor sau alte tipuri de fluide ce se pretează pentru o mai bună funcționare a utilajelor și instalațiilor la temperaturi scăzute sau pe timpul iernii.

2.5 schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă

2.6 curăţarea coșurilor de fum ale sobelor sau ale instalaţiilor. Verificarea integrității mantalelor coșului precum și a termoizolaţiei prin câteva probe de lucru, cu luarea tuturor măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor.

2.7 curătarea hotelor de aspirație de la utilajele de gătit din restaurante, hoteluri sau spații de gătit și aici curăţarea hotelor este obligatorie la maxim 6 luni pentru toate tipurile de activități de gătit casnic sau industrial.

2.8 folosirea pentru încălzire doar a aparaturii, utilajelor și instalațiilor fabricate după un proiect și cu un agrement, cu un certificat de conformitate, fără folosirea de aparatură, instalații și utilaje artizanale mai ales dacă folosesc gaze și lichide combustibile indiferent de presiunea de lucru sau dacă în timpul folosirii se generează presiuni ridicate în instalații.

2.9 se va evita amplasarea surselor de căldură ce generează temperaturi ridicate lângă parcuri de combustibil gazos sau lichid sau lângă autoturisme mai ales în dreptul rezervoarelor.

2.10 nu folosiți tradiționale feștile sau faclie pentru încălzirea băii de ulei sau pompa de injecţie, carburatorul autoturismului.

2.11 și cel mai important dar nu cel din urmă – activitățile de pregătire să fie făcute de personal calificat și autorizat

Având în vedere cele enumerate mai sus dacă sunt respectate întocmai condițiile prezentate cu siguranță iarna va fi mai frumoasă, mai ușoară și doar cu evenimente plăcute.

Pentru o mai bună informare a dumneavoastră vă putem acorda consultanţă în domeniul apărării împotriva incendiilor și pentru sezonul de iarnă. 

Un share poate contribui

la securitatea si sanatatea celor din jur

Scroll to Top
Sari la conținut