Reguli necesare de respectat pe timpul sezonului rece privind sanatatea si securitate in munca

  1. Descrierea fenomenului și explicarea palierului de temperaturi la care se face referire în cadrul măsurilor pe linia sănătății și securității în munca ssm

 

Practic începerea sezonului rece nu se mai asimilează în momentul de fata ultimei luni din toamna și a primei luni de iarna. Intrucat modificările climatice au estimat parțial media diferențelor de temperatură dintre iarnă și vară și începerea sezonului rece se lasă așteptat an de an.  Temperaturile de la care practic încep “grijile” noastre sunt cele de la 5 grade în jos, iar temperaturile evidente scăzute încep de la 0 grade celsius în jos, practic din momentul în care începe înghețul. După cum se știe vantul, sau viscolul scad în mod vădit temperaturile resimțite la nivelul corpului chiar dacă unitățile meteo înregistrează temperaturi mai ridicate cu cateva grade. 

 

De altfel cu cat temperaturile scad cu atat calitatea activităților desfășurate scade iar hipotermia ce se poate instala în organismal uman poate duce la deteriorări parțiale ale extremitatilor corpului culminand cu amputații ale membrelor sau în cazul unor temperaturi scăzute și neluarea măsurilor de protectie la frig ducand chiar la deces.

 

2.tipuri de activități asociate sezonului rece sau care se desfășoară în continuare în timpul sezonului rece

 

Am putea spune ca toate activitățile migrează anotimpurile însă apar modificări de conținut, forma și organizare pentru majoritatea dintre acestea.

Astfel, turismul se muta de la mare, preponderent la munte, transporturile își pot schimba rotile de transport

 

Jocurile olimpice se schimba de la cele de vara la cele de iarnă sau se desfășoară în spații acoperite.

Cultivarea terenurilor Agricole se muta din camp în sere cu evidenta schimbare a mărimii suprafețelor cultivate.

 

Fermele de animale la fel  trec în zona de iernat utilizand mai puțin transhumanta animalelor.

Și transportul sau industria suferă schimbări dar într-o mica masura modificarea de conținut tinand mai mult de organizare, schimbare sau aditivare combustibil.

 

  1. masuri comune de prevenirea inghetului sau a degeraturilor angajatilor pentru activitățile desfășurate pe timpul sezonului rece.  

 

În mod legal aceste măsuri comune au fost deja reglementa prin actul normativ și anume O.U.G. nr. 99 din 2000. Acest act normativ a trasat liniile generale de aplicare a masurilor, ele putand fi completate cu alte măsuri locale dar nu mai permissive decat actul legislative. 

 

Descriem aici o serie de măsuri menite sa protejeze angajații pe timpul desfasurarii activitatilor la locul de munca odată cu scăderea temperaturilor la locul de munca.

  1. alternarea perioadelor de lucru cu cele de repaus, iar în cele de repaus angajații vor sta intr un spatiu incalzit optim
  2. reducerea ritmului de lucru și a intensității ritmului de lucru astfel incant angajații să-și gestioneze mai bine energia și sa nu transpire, reducerea timpului de lucru.
  3. alternarea schimbarea sau combinarea efortului dinamic cu efortul static.
  4. lucru în echipe de oameni unde exista pericol de temperaturi foarte scăzute și un mediu predispus la accidente din cauza temperaturilor.
  5. administrarea de lichide calde spre fierbinți și ușor picante în cantitate suficientă pentru fiecare angajat în parte.
  6. administrarea unui aport de vitamine și minerale 
  7. cantitatea de hrană servită în timpul mesei va fi moderata și constituită din alimente satioase dar ușor de digerat
  8. imbracamintea si incaltamintea va fi închisă la culoare cu evidențele benzi reflectorizante, va fi groasă și din materiale ce vor permite retinerea caldurii dar nu și a umezelii. Imbracamintea si incaltamintea va fi astfel incat sa se mențină un echilibru termic stabil la nivelul corpului. 

 

Imbracamintea si incaltamintea sa fie buna izolatoare termica si sa nu permita pierderea caldurii pe timp de viscol. Imbracamintea si incaltamintea sa fie pe cat posibil impermeabila. Imbracamintea si incaltamintea sa fie ușor manevrabile și ajustate astfel incat sa nu creeze condițiile unui posibil accident de munca

  1. se vor purta caciuli cu urechi și ochelari de protectie pe timpul viscolului și acolo unde situatia financiara permite se vor achizitiona statii de emisie receptie pentru zone de comunicare ușor îndepărtate sau când viteza vântului este crescută și nu este un alt mediu optim de comunicare interumana.
  2. deplasarea angajatilor sa se faca pe rute cunoscute și pregatite de trafic.
  3. rutele de trafic să fie pregatite permanent cu material antiderapant și pe cat posibil antiinghet, sa fie bine illuminate și/sau semnalizate pe timpul nopții.
  4. combustibilul folosit pentru alimentarea automobilelor va fi din cel aditivat pentru condiții de iarnă și specific pentru temperaturi extreme acolo unde este cazul
  5. anvelopele de vară ale autovehiculelor vor fi schimbate cu anvelope de iarna. Nu se accepta anvelope mixte.
  6. se va adapta viteza de deplasare la condițiile de drum 
  7. vizite medicale suplimentare pentru angajați acolo unde este un mediu de lucru agresiv
  8. asigurarea deplasării rapide la cel mai apropiat centru medical de specialitate în cazul unui accident de munca survenit din cauza inghetului sau din cauza hipotermiei avansate.
  9. înființarea de adaposturi suplimentare intermediare în cazul lucrului în condiții extreme cu temperaturi scăzute.
  10. fixarea unor panouri de protecție pentru disiparea sau protejarea de viscol sau vant puternic pe timpul temperaturilor scăzute sau extreme.

 

  1. alte măsuri și acțiuni de protectie pe linia sănătății și securității în munca pe timpul sezonului rece

 

Prezentele măsuri dispuse mai sus se vor adapta și complete în funcție de specificul activității desfășurate. Acțiunile de protecție nu au caracter limitativ și pot fi îmbunătățite continuu pe masura posibilitatilor organizatorice și financiare ale organizației sau firmelor ce executa activitati avand lucratori expusi la temperaturi scazute. Vom tine mereu cont însă de hazardul naturii și al mediului de lucru pentru a oferi angajatorilor și lucrătorilor cea mai buna protectie posibila.

Pentru consultanta si sfaturi pe aceasta tema va indrumam sa ne contactați iar în urma incheierii unui acord va vom oferi toate detaliile necesare

Un share poate contribui

la securitatea si sanatatea celor din jur

Scroll to Top
Scroll to Top Sari la conținut