Întocmire analiza de evaluare de risc la securitatea fizica

Scăpări legislative privind baza întocmirii evaluării de risc

Pentru cei care sunt deja familiarizați  ceea ce este o evaluare de risc la securitate fizica vom intra puțin mai adanc in activitățile complementare întocmirii acesteia. Astfel evaluarea de risc după cum se știe se întocmește în baza Instrucțiunii nr. 9 a Inspectorului General al I.G.P.R. în instrucțiunea sunt descrise în amanuntime modalitățile de întocmire precum și 12 situației generale în care se aplica prevederile Instrucțiunii într-o evaluare de riscuri la securitate fizica.

 

Aici se ridica însă cateva semne de întrebare pentru că dacă ne luăm după Instrucțiunea nr. 9 vom avea definite doar 12 tipuri de activități cu risc pornind de la bănci, instituții de creditare cooperatiste și financiar nebancare, case de schimb valutar, case de amanet, magazine de bijuterii și metale prețioase, centre și magazii de munitii si arme, activități de posta, stații de carburanți, malluri, săli de jocuri de noroc, casierii de utilitati, automate tranzacții cu numerar din afara centrelor bancare, centre de procesare a numerarului și terminand cu spații comerciale. În realitate sunt și alte tipuri de activități cu risc de securitate fizica ce nu au fost prinse în Instrucțiunea nr. 9. Întrebarea este: de ce? Pentru ca aceste cazuri sunt mai rare dar totuși exista. 

 

Nu au fost definite la anexe spre exemplu stațiile de servere, clădirile de servere sau camerele de servere unde în cazul unui incident de securitate fizica ( stricăciuni sau avarii provocate în mod intenționat de către teroriști, angajați, hoț, etc) pot fi afectate grav multe activități poate chiar cu pierderi de vieti omenesti ( dirijarea traficului aerian, dirijarea traficului terestru, activitati spitalicesti, inchideri deschideri de vane ale unor baraje de acumulare apa, modificarea fluxului tehnologic in rafinarii sau uzine chimice, etc). 

Nu au mai fost definite aici nici spațiile de producție sau laboratoare ( vedeți aici cazul pandemiei de coronavirus COVID19 pornita din neglijenta celor din laboaratoarele wuhan) clădirile de firme, celebrele firme de apartament care cu toate ca sunt mai mult reprezentante ale firmelor adăpostesc valori deosebite și să nu mai spunem de oameni, cabinete de avocatura, notariate care dupa parerea mea reprezinta reale tinte ale unor infractiuni „ grele” ca sa spun așa ( dispariții de documente, modificări de documente, aflarea unor secrete din aceste documente ce pot distruge sau schimba viața unor oameni sau firme, corporații)

 

Din nefericire, aceasta instrucțiune nu a mai fost revizuită și ca atare evaluatorii trebuie sa se „orienteze”, sa se adapteze pentru întocmirea analizei/evaluării de risc la securitate fizica la legislatia actuala.

 

  1. Pași simpli dar obligatorii de urmat pentru întocmirea unei analize de risc la securitate fizica

 

Este necesar sa stiti ca întocmirea analizei de risc la securitate fizica fără ca evaluatorul sa nu se prezinte la locație sau în obiectiv contravine instructiunilor data de către I.G.P.R și atrag după sine anularea acestei evaluări întocmite în „orb” sau pe „nevăzute”. De ce? Pentru ca sunt foarte multe aspecte de luat în seama la întocmirea și completarea unui chestionar de întrebări, întrebări ce sunt necesare pentru completarea raportului, întrebări ce sunt în concordanță cu Anexa nr. 1- 12 de la Instrucțiune nr. 9, legea 333/2003 și h.g 301/2012. Totodată sunt anumite caracteristici ale obiectivelor ( distanțe, vecinătăți, construcții, trafic zonal, activități, amplasare obiectiv, caracteristici constructive si arhitecturale, tip de angajați) ce pot scapa unui ochi neavizat. 

 

  1. situații neplăcute apărute în urma unei evaluări de risc la securitate fizica neconforme

 

De asemenea pentru un confort sporit ( întocmirea evaluării din fata unui calculator în baza unui program de calcul) foarte mulți evaluatori nu merg în obiective preferand sa trimita doar setul de întrebări obligatorii și să solicite ceva poze ale zonei și obiectivului. Este adevărat ca vizita în obiective necesită timp și resurse însă aduce calitatea raportului de analiza a riscului de securitate fizica. Dar sa gandim logic un pic, hotul va fura tablourile de acasă de pe calculator sau vine sa ”va viziteze”? 

 

Și poliția de altfel ce face? Va face controlul privind riscurile și vulnerabilitățile de securitate fizica, de la birou sau vine în teren la firma dvs?  Aici vom avea doua situații posibil neplăcute pentru cei care optează sa primească o evaluare neconforma făcută doar din fata calculatorului de la job sau mai plăcut chiar de acasă.

  1. La vizita poliției sau a jandarmeriei în obiectiv și la solicitarea analizei de risc aceștia își pot da seama cu usurinta dacă evaluarea a fost întocmită după o vizită în locație sau a fost întocmită la „un ceai cald” de la „gura sobei” pe timp de iarna sau „de pe litoral” pe timpul verii ? ca atare fie vi se va anula analiza de risc, fie vor găsi neconformități în evaluare sau vulnerabilitati neacoperite de evaluarea de risc și va trebui în ambele cazul sa va refaceti evaluarea de risc la securitate fizica
  2. În cazul unei efractii, jaf, tâlhărie, spargeri, răzbunări, vandalizari etc ( tine și de domeniul dvs de activitate) dacă nu au fost acoperite riscurile în totalitate sau cel puțin peste 60% cat prevede legea pentru riscurile vizibile infractorii va pot pricinui daune serioase și pe deasupra, ca sa fie treaba treaba, va trebui sa refaceti evaluarea prost întocmită. – oricum după un eveniment de securitate este obligatorie refacerea evaluării, dar una este ca infractiunea sa fi fost cuprinsa deja în evaluare, și alta este ca despre infractiune sa nu-si dea seama evaluatorul pentru ca nu a venit un obiectiv pentru vizionare și constatare. 

 

În cazul în care aveți întrebări despre acest domeniu sau referitor la subiectul prezentat nu ezitați sa ne solicitati sprijinul. Pentru informații, comenzi și contracte va rugam sa urmăriți numerele de telefon de pe site. 

 

Un share poate contribui

la securitatea si sanatatea celor din jur

Scroll to Top
Scroll to Top Sari la conținut